Защо сме скептични към новия подход и новия лидер

През последните дни, медиите са пълни със скептични и опозоряващи коментари за новия президент на САЩ. Описван с думи като неразбиращ, обиждащ, неуважаващ, сътрудник на Русия, невнимателен, неопитен и какво ли още друго, Доналд Тръмп е поставен в позиция да се извинява и обяснява за всичко, което се е случило и ще се случи.

Но как една толкова скандална личност е новият президент на САЩ? Американските избиратели гласуваха за промяната преди всичко. Кандидатът им, въпреки липсата на опит, многобройните гафове и скандали, представлява промяната – онази сила, която трябва да наруши статуквото и промени правилата в полза на средната класа и в полза на онези, чиито интереси са останали незащитени. Именно това и прави Тръмп. Новоизбраният президент обещава да промени всичко старо, от отношенията към съюзници и врагове до данъчното законодателство и целия модел на управление на страната. Едно е сигурно, Тръмп няма нужда да подобрява нищо от старото устройство, неговата популярност ще се запази, ако той просто променя неща и атакува установения ред на елита.

Тази статия анализира възможни промени на управлението на САЩ при новата администрация на Доналд Тръмп.

Вътрешен ред и политика на управление

Доналд Тръмп добре знае, че Американското общество е построено на база неравенство – мечтите са обещани и се насърчава тяхното преследване, но елитът е силно окопан и шансовете на обикновен човек да се изкачи на горе по пирамидата на просперитета са оскъдни. Тази зловеща истина не е убягнала на американците и те гласуваха смело за медийната звезда, с надежда, че зад ексцентричната личност се крие реформатор, който да промени скандалната реалност. Дали Тръмп е реформатор? Едва ли, но опити за промяна ще има, защото позицията на му е незавидна- той е притиснат от една страна от агресивния елит в лицето на ръководствата на 2-те партии, управлението на разузнавателните служби, медии и всички онези уредени от поколения американски фамилии и от друга – от стотиците милиони маргинализирани американски граждани, останали без активи, образование, здравеопазване и чиито достъп до привилегиите на могъщата и богата Америка са отказани. Историята казва, че бедните и използваните винаги възстават срещу ръководителите си в момент, в който осъзнаят несправедливостта на своето положение, измамата за неосъществени мечти, лошата сделка и неблагоприятната позиция, която им отрежда обществото. Бунтът на бедните винаги е кървав, хаотичен и … неуспешен. Тръмп е американската версия на бунта на бедните. Никой не гласува за Доналд Тръмп, защото се асоциира с него и неговите ценности, произход, подходи, уважение към опонентите, жените и семейството. Тръмп е бил най-близкото нещо до отричане от системата и възставане срещу ръководителите на страната. Той също е и първият гаф на машината за контрол на населението в пост-социалистическия свят. Контролът е важен за съществуването на всяко общество, ред и цивилизация и както знаем от най-новата история, Съветският съюз рухва, когато изгубва контрола над населението. Телевизиите показаха хиляди източно германци да бягат на някъде, докато силите за сигурност не реагираха и това беше сигналът към всички поданици на старата система, че краят е дошъл, че правилата не са същите, че има нови правила, по които ние всички ще живеем.
За разлика от онези лидери, американският елит не мисли да предава властта и привилегиите си, които я съпътстват. Когато шефът на ЦРУ говори пред медиите и заявява, че Русия е заплаха, той не конкретизира за кого е заплаха. Едва ли афроамериканците от Чикаго виждат голяма заплаха в Русия, която е на 6 хиляди километра от тях и няма точки на противоречие или конфликт с тях. Това, което ръководителят на американското разузнаване не ни казва(защото знае, че врагът на елита и врагът на обикновените хора не винаги е един и същ субект) е, че Русия е заплаха за елита на Америка и не е заплаха за обикновените хора – американски граждани, които съвестно си плащат данъците и не разбират защо техният данъчен кодекс е по-сложен и дълъг от данъчните кодекси на всички други държави на планетата взети заедно.

Причината Русия да се възприема като заплаха за елита на САЩ касае много малко от американските граждани – заявка за участие в делата и вземането на решения за събитията по света. Еднополюсният модел и глобализацията устройват само и единствено елитът на САЩ. Според Тръмп, глобализацията вреди на страната, становище, в което има резон предвид отслабващата икономическа мощ и загубата на конкурентноспособност. Американската мечта е изчезнала като концепция за живота на хората, защото възможностите за трудещите се са изчезнали. Човек има по-голям шанс да постигне много някъде в нововъзникващите пазари, заради евтините суровини, евтината работна ръка, неоплътненият от големи корпорации икономически живот и преди всичко, заради липсата на доминантен елит, блокирал достъпа на други хора до статус и привилегии. Връщането на фабриките е стъпка, която олицетворява най-много отстъплението на елита от отговорностите му към хората и държавата.

И тук е моментът да се запитаме дали Тръмп ще постигне нещо от обещаното. От думите и действията, както и от скромните възможности на една американска президентска администрация можем да бъдем уверени в заключението ни – НЕ. Тръмп ще имитира промяна и атака срещу елита до последния ден на своето управление. Той трябва да следва тази линия на поведение, за да прикрие своя класов произход, своите убеждения и за да притъпи бунта на бедните (по-горе си казахме, че той винаги се проваля).

Външна политика и намерения за тотална промяна

Ако можем да спорим за искреността на Тръмп за промяна на обществото и способността за вътрешни реформи, то никой от съюзниците и противниците на САЩ не се съмнява в думите и глуповатата откровеност на Доналд Трумп относно външнополитическите му действия. Сякаш, президентът се опитва да прилага онази семплота на изказа с чуждите дипломати и общества, които прилага с изоставените, болни, преяли и недоизучени американски граждани. Тръмп вярва,че САЩ поемат бремето на глобалния ред и сигурност, търпят несъизмерими щети, разходи и жертви в битката за демокрация и ресурси и толерират несъгласия, претенции и понякога пасивна враждебност на своите съюзници. Той иска промяна на баланса, до голяма степен копирайки лудостта на друг реформатор – Михаил Горбачов. И двамата, с опиянението на лунатик, виждат вместо превъзходството на своята страна – нечестност, вместо победата над враговете – глупава постъпка, вместо ред и сигурност – разход и пасив. Ако има нещо, което да ужасява американския елит повече от нереалистичните обещания към американските поданици, то това е загубата на световното господство – завоювано с десетилетия на усилия, разочарования, лишения и риск от ядрен апокалипсис. Самата мисъл за създаване на Европейски въоръжени сили с общ щаб, в комбинация на разхлабена и безконтролна Руска Федерация и заплахата от Китай е втрисъла всички заинтересовани в САЩ. Силата им ще бъде оспорена, влиянието им намалено или занулено. Такъв сценарии е по-лош дори от отстъплението на Америка от Близкия Изток през 2011 г. И абсурдът е, че техният президент изглежда има намерение да спомогне за всички гореизброени събития.

Без съмнение Доналд Тръмп е реформатор. Той промени възгледите към много теми без да действа на практика, поне не до момента на написване на тази статия. Дали светът ще е по-добро място след него, остава да видим. Със сигурност, дъното на пирамидата на обществото няма да го възхвалява за тяхното освобождение.

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s