Възход или падение на Европейския Съюз

Германия изнася почти 50% от своя БВП

През последните две години дебатът за развитието на Стария континент придоби ново измерение. За пръв път в своята история в Европейския Съюз се заговори за спиране на интеграцията, напускане на съюза, преразглеждане на старите договорки между страните, възстановяване на границите и възход на нациите. Втората най-голяма икономика в Съюза напуска, а милиони нелегални имигранти изпълват улуците на големи градове и сеят плодовете на недоволството сред обикновените граждани. Това ли е краят на Европа? Ще се разпаднем ли на съставните си части, изолирани, враждуващи и уязвими от чуждо влияние и окупация?

Тези, които мислят, че ЕС е уязвим и грохнал мастодонт, зле направен и зле планиран са на половина прави. Аргументите за края на съюза са толкова силни, колкото и тези, че ЕС е „Спящ Гигант“, който ще доминира света, когато се събуди. Мрачната картинка, в Европа има и корективна визия. А именно, интегриран съюз, обща световна валута, най-големия пазар на планетата, доминиращ военнопромишлен комплекс и разбира се, могъщи европейски въоръжени сили.

Падение на Европа

Ако декларацията за независимостта обещава на американските граждани свобода и възможност за търсене на щастие (не обещава нищо конкретно), то Европейският Съюз обещава на гражданите на страните членки свобода и просперитет. Проблемът с конкретните обети на обещание във втория случай е, че трябва да изпълниш и изпълняваш ангажимента си. Както знаем от световната история, просперитетът не е константа и късметът, и успехът все някога те напускат. Европейските лидери се затрудняват да обяснят този семпъл феномен на своите граждани, които губят вяра в либералните правителства, заменяйки ги с ултра десни и ултра леви такива. Все по-често изборите в Европа са на ръба да изберат някои крайно десен или крайно ляв кандидат, който да извърши множество лудости и бъркотии в устрема си да бъде модерен, прогресивен и ексцентричен.

По отношение на икономическото състояние, ЕС е толкова силен колкото и бедстващ. След промяната на тренда на постоянен ръст на експортните икономики, в частност на китайската, Европейското икономическо пространство като единен пазар няма друг конкурент и не се очертава да има такъв в обозримо бъдеще. На света няма да има икономика с еквивалента на Европейската и дори няма да има нищо близко до икономическата сила на Съюза. Ерата на Американската икономика е преминала, а всички останали съперници са толкова назад и толкова безперспективни, че каквото и да било догонване няма да се случи в нашия жизнен път, или този на нашите внуци. Нещата не са толкова розови, ако направим преглед на икономическите рискове пред Европа. Последното тримесечие на 2016 г. китайската икономика, отбеляза двуцифрен спад (в проценти -10%) на своя експорт. Единствената държава, която е голям износител и не е отбелязвала подобен спад на експорта си е Германия. Считана за локомотива на Европейския Съюз, Германия изнася почти 50% от своя БВП. Т.е. евентуален спад еквивалентен на китайския би дал 5% спад на БВП, което поставя целият Съюз в рецесия или нещо по-лошо. Германците всячески се опитват да удържат нивата си на износ. За късмет имат на разположение най-големия пазар на планетата, но въпреки това можем да направим няколко зловещи предположения- а)маржовете на износителите би трябвало да спадат ударно, дори да са отрицателни, б) Германия, за разлика от Китай не можа да компенсира с вътрешно потребление, германците просто няма да могат да изконсумират всичко, което произвеждат, в) някой някак трябва да финансира отрицателните маржове на компаниите до край, за да ги подържа платежоспособни. Наскоро излезе новина, че Дойче банк има експозиция на деривати в еквивалент на няколко десетки трилиона долара. Защо й е на консервативна банка като Дайче банк да поема такъв риск и то след краха на няколко американски инвестиционни банки от 2008 г., който показа нуждата от консерватизъм в инвестиционното банкиране. Отговорът може да е болезнено кратък – за да спаси немския експорт, германската икономика, Европейския Съюз.
Преди няколко дни 45-ят американски президент заяви, че Британците са постъпили правилно като са напуснали ЕС и че това е първата от многото държави. Доналд Тръмп предрича разпад на Европа. Владимир Путин също предрича разпад на Европа. Това си мнение (или пожелание) 2-та лидери делят с терористите от Ислямска държава – и те предричат разпад на всеки по-силен и неудобен, включително на Европейския Съюз. Никой от тях обаче не конкретизира алтернативите на членките на ЕС. Ние не знаем какво очаква Великобритания, намеква ни се, че е нещо голямо, прекрасно и необятно, но никое съзнание не дава конкретен отговор. … вероятно защото такъв няма. Вероятно никой не знае какво да прави, вероятно нищо добро не очаква Великобритания, държава на ръба на разпада и икономическия упадък.

Възход на Европа

Фундаментът, на който може да се изгради Европейската сила и бъдеще е по-солиден от всеки друг (може би освен от Американския). Европейците имат традиции, институции, мотивация и технологии. Отсъствието на абсолютно господство във всичко е резултат от децентрализираната структура на Съюза. ЕС харчи нищожни средства за отбрана за разлика от САЩ и Руската Федерация (дори Китай), които са волни или неволни участници в необявена надпревара във въоръженията. Това е основа за ренесанс на отбранителните възможности на Европа, която не се нуждае от огромна и технологично доминираща армия, за да бъде считана за сериозен съперник. Надеждите за лесна окупация или премахване на Европа като един обединен съперник (от страна на Русия и САЩ) се крие в историята, в частност, края на втората световна война, когато Европа от център на света се превръща в окупирана и разрушена територия.
Икономиката на Европа е конкурентноспособна и представлява заплаха за всяка друга икономика във всеки отрасъл. Макар и зависима от енергоизточници от други райони на света, устойчивостта и разнообразието на технологичните производства, най-образованото население на света, консерватизма и традициите във финансирането, устойчивост и обширност на пазара – всички тези характеристики допринасят за доминантната роля на Европа в световната икономика.
Последно, но не маловажно – Европейците не са близо до завършване на интеграцията на своя съюз. Обща валута, колективната отбрана, централизиране на Европейската дипломация, интеграцията на десетки държави, които все още са извън съюза – всички тези процеси придават смисъл и енергия на Европейската идея за поколения напред.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s