Защо английската централна банка повиши лихвените проценти

Английската централна банка повиши лихвените проценти в Обединеното кралство за първи път от повече от десетилетие. Това, че Брекзит можа да изкриви икономиката, остана основна грижа на Англия и банката откри „несигурност“. Отменяйки спешните действия след гласуването на референдума, банката увеличи заемите от 0.25% на 0.5%.  Английската централна банка обяви първото увеличение на лихвените проценти за десетилетие в опит да защити британските домакинства от нарастващите разходи за живот.

Резултат с изображение за bank of UK

Банката заяви, че всяко бъдещо увеличение ще бъде постепенно и ограничено, но че е готово да отговори на промените в икономическата перспектива. Тревогите за британската икономика остават, но банката заяви, че трябва да поддържа инфлацията под контрол, като повиши лихвените проценти, което според нея може да достигне 1% през следващите три години, за да предотврати спиралата на разходите за стоки, закупени в Обединеното кралство по-нататък.

Нарастването идва след като мярката на индекса на потребителските цени (ИПЦ) за инфлацията достигна 3% през септември и се очаква да се покачи допълнително, дължащо се на падането на паунда след референдума на ЕС. Банката има мандат да насочва CPI с 2%, за да предотврати прегряване на икономиката.

Повишаването на лихвените проценти ще подкрепи стойността на паунда, но също така повишава разходите за кредитиране на потребителите и бизнеса чрез увеличаване на плащанията по ипотеки и заеми. Това би могло да ограничи потребителското харчене и да затрудни фирмите да визмат заеми за инвестиции, което от своя страна би могло да намали темпа на икономически растеж.

Бизнес инвестициите са засегнати от несигурността по отношение на оттеглянето на страната от ЕС. Изтеглянето на безпрецедентния период на ниски лихвени проценти, поставени по време на финансовата криза, означава, че до 8 милиона британци ще получат повишение за първи път в живота си.

Последният път, когато банката увеличи лихвите, беше през юли 2007 г. Намаляването на достъпа на потребителите до кредити може да помогне за предотвратяване на бъдеща финансова криза, предизвикана от хора, които искат да закупуват неща, неразумно.

 

 

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s