Китайските вируси – защо пазарите останаха изненадани?

Историята

Coronavirus task force meets at the Health and Human Services Department in Washington

Ако направим ретроспекция на мащабните зарази от древността до наши дни, ще видим, че човечеството често е страдало от заразни болести, които се разпространяват бързо и безспирно. Ефектите, често сa били катастрофални за населението и политическата система. Индустриалната революция съвпада и с развитие на медицината и вирусологията. Изобретяването на аспирина и антибиотика дава на човечеството няколко десетилетия на сравнително спокойствие от заразни вируси и дори са елиминирани или доведени до контрол редица такива. Създадена е Международната Здравна Организация към ООН, с което борбата срещу епидемии и други здравни проблеми на хората се централизира глобално.

Какво обаче не беше сторено?

От няколко десетилетия развитите държави не са били изложени на глобална пандемия, което е възпряло развитието на превантивни методи и технологии за бора с вирусите. Прекомерното разчитане на антибиотици, повечето, от които са създадени преди половин век намалява възможностите на конвенционалната медицина да се справя в нововъзникнали вируси и дори с нови щамове на съществуващи зарази. Липсваха анализи на подобни ситуации и достатъчно внимание към подготовката на институциите и лицата в здравеопазването.

Преди всичко, липсваше аналитичен опит на портфолио мениджърите и риск анализаторите относно влиянието на пандемии върху глобалната икономика и финансовите пазари. Няма методология за анализ на ефекта върху поведението на икономическите субекти от глобални зарази и методи за превенция на паника в глобален мащаб.

Какъв е ефектът?

Свободното движение на стоки, хора и капитали се оказа възпрепятствано и нарушено от модификация на познат вирус. Здравеопазването в редица държави, политическите лидери и регулираните пазари са шокирани и изненадани. Нарушени са основни зависимости на капиталовите пазари като виждаме редица класове пазарни активи да губят доверието. Финансовите инженери не са уверени в своите изчисления, защото имат проблем да приравнят сантимента към статистическите данни, а риск анализаторите са в непознати води. Техните алгоритми не са предвиждали като евентуален риск, възникването на глобална пандемия. В анализа на пазарната Алфа на техните портфейли не е заложена функция при нерационално поведение на всички участници. Предвиждането със сравнителна точност на магнитуда на подобен феномен е изключително сложно математически. Също, няма надежден алгоритъм за времевото появяване на подобен феномен, които да бъде надеждно приложен в риск контрола.

Какво следва?

Пазарите ще продължат турбулентното си поведение в зависимост от разпространението на глобалната зараза. Ефектът ще е отрицателен и ще наруши редица продоволствени връзки. Производството и дистрибуцията ще са следващите жертви на паниката от пандемията с Covid-19 – ще липсват много търсени продукти (лекарства и медицинско оборудване) докато за други няма да има желаещи потребители (на пример туризъм и превози на пътници). Непредвидимостта на подобни явления както и уязвимостта на глобалната икономика ще се отразят на доверието в нея. Има вероятност международната система за търговия да не оцелее след пандемията. Тя беше създадена от единствената останала супер сила и световен икономически хегемон САЩ. В онзи период никоя друга държава нямаше влиянието да предложи алтернативна система от пазарни взаимовръзки. Дали обаче днешният многополюсен свят ще толерира единна система за търговия и глобален финансов пазар? Кой ще определи правилата им и кой ще съблюдава за тяхното спазване?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s