2019 – прелюдия към турбулентност

2019 г. премина под знака на спокойствието. Борсата вървеше напред и нагоре и не претърпя никакви големи сътресения. Растежът, като че ли, изненада всички и не спря през цялата година. Не успяха да създадат проблеми нито скандалите около американския президент, които сякаш бяха безкрайни, нито непрекъснатите военни конфликти и инциденти в Близкия Изток.

topic_wallstreet-926069614
Въпреки много предупреждения и притеснения за прекупен пазар, годината зарадва всички участници със спокойствие
и предвидимост. Китай продължи със своята политика. Това в крайна сметка успя да укроти американския президент, като запази системата за глобална търговия, на която дължи своя икономически и геополитически успех. Във военен и политически план, Китай се пребори и с бунтовете в Хонконг, а океанският флот успя да пусне на вода рекорден брой нови и модерни бойни кораби.  Всичко на всичко за изгряващата сила не беше лоша година

Руската Федерация продължи своята политика на засилване на политическото и военно влияние в Близкия Изток. Руснаците запазиха своя фаворит – Башар Асад и успяха да консолидират политическото влияние на Сирийския режим като водещ властови субект. Руснаците показаха военна мисъл и ново оръжие, но традиционно не успяха да покажат нищо съществено в икономически план. Санкциите и изборния процес не предизвикаха никакви сътресения или
изненади.
Ако годината изглеждаше скучна за всички значими икономически и политически играчи на глобалната шахматна дъска, за американците годината не изглеждаше политически успешна.
Доналд Тръмп скачаше от един скандал в друг, но оцеля – което го направи най-силния претендент за следващ мандат на поста. Въпреки многобройните опити на опонентите му да го отслабят пред американските гласоподаватели, нито секс скандали, нито съдебни процеси и осъдени съмишленици не успяха да разклатят монолитната му позиция. Емигрантският проблем не беше решен, Севернокорейския лидер не промени драстично политиката си, а Европа е все по-
отдалечена от идеите и целите на Белия дом. За Америка светът е все по-объркан и далечен, а оправяне с краткосрочните и дългосрочните предизвикателства изглежда все по-трудно.
Икономиката на САЩ вървя добре, както и капиталовите им пазари, но съществува голямо неравенство в разпределението на тези „успехи“.
Единствените напълно погълнати от свои проблеми и притиснати от всички страни – членовете на Европейския Съюз. Англосаксонците окончателно си тръгнаха, Руската Федерация е все по-враждебна и въоръжена, а Америка е загубила интерес от партньорство с многобройните лидери и
комисии в Европейската бюрократична машина. Европейците не са дефинирали концепцията за своето бъдеще и единственият деен – френският лидер – не успява да привлече дори половината от другите държави в подкрепа на своите инициативи.
В заключение, 2019г. е една скучна година за пазарите. Политически, светът не се промени много.
2019г. обаче е прелюдия към нещо по-интересно и значимо. Тишината и „дирижираните“ конфликти не продължават дълго и най-вероятно през 2020 ще видим много от триковете на съдбата.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s