Незабелязаната революция в технологиите

Как финтех компаниите променят нашия свят

Основателят на първия български хедж фонд на борсата в Америка и роден финансист, Йордан Моллов, с обзор на ситуацията с Финтех компаниите и Незабелязаната революция в технологиите.

Във времена на пандемии, политическа турбуленция, войни и надигащ се Китай, тече една скрита революция на планетата. Фин Тек компаниите не само не спряха своето развитие и устремен ръст те надмогнаха всички финансови регулации на консервативните банкери и  централни банки и дори се очертават да надминат и перспективните правила и законови рамки, които се пишат.

„Където и да погледнем по дъската на финансите- било то финансови пазари, частно банкиране, валути и инструменти за съхранение на богатство и разплащане, Фин тек компаниите измислят нови неща“ , споделя Йордан Моллов, финансист избрал родината, пред необятните възможности на Wall street.

Историята на финтех компаниите започва още от средата на миналия век, когато IBM изобретява mainframe компютъра и променя борсовата търговия завинаги.  През последните години този тип компании станаха много известни с революционните си технологии и подходи, които оспориха ефективността и на най-силните държавни администрации.

Всичко започва с появата на дебитните карти и изместват необходимостта да носим много налични пари със себе си. След това се появяват банкоматите, а с появата на интернет и компютрите, онлайн пазаруването става неделима част от ежедневието на много хора. Хората могат да пазаруват, плащат и да водя всичките си финансови дела от бюрото вкъщи или от мобилния си телефон.

След разплащанията, финтек променят и начина на изкарване на пари. Работа от вкъщи е все още концепция, на която се гледа с недоверие. В ранните стадии на всяка от практиките и технологиите на финтек компаниите, винаги има недоверие, липса на регулаторна рамка и дори предразсъдъци, но гъвкавостта и начина на решаване на задачите винаги са били доминираща черта на тези компании.

Според мнозина работата от вкъщи не е ефективна, защото служителят може да протака, да изгуби връзка с работодателя си и колегите си, а контролът над изкарването на препитание и потенциалните трансакции могат да бъдат обект на неприятелски действия. Това становище е вярно в момента, до който финтек не измислят и разработят процедури и технологии за  дистанционен контрол на служителите и приспособяване на домашната среда към работния процес и финансовите мероприятия на лицето-ползвател на технологията. Подобна загриженост от страна на регулатори, компании и физически лица сме виждали при навлизането на безкасовите транзакции и интернет плащанията.

Най-великото постижение на финтек през 20 век беше автоматизацията на финансовите трансакции и дистанционния обмен на средства срещу стоки и услуги. Това забърза икономиките и им даде шанс на глобализацията, която от своя страна извади милиарди хора от бедността. В началото на 21 век, финтек се съсредоточава главно съхранението на активи и дискретността, която подобна услуга има нужда.

Именно тук предстои следващата технологична революция. Дискретното, но сигурно съхранение на активи и финансови инструменти ще вкара нови неизвестни в икономиките, както и ще даде нови възможности пред бизнес хората.

Дискретното съхранение на активи се оказва дефицит, породен от агресивни данъчни политики на някои държави, чийто управление на публичен дълг е било неразумно и е дошъл или предстои да дойде момента на напрегнато събиране на повече постъпление от населението с цел предотвратяване на неплатежоспособност. Случаите на Аржентина, а през последните години и Гърция показаха, че гражданите искат да избегнат наказателното таксуване и данъчните репресии и не са солидарни към публичните задължения на своите общини и държави. Класическото прибиране на активи в брой не е достатъчно надеждна мярка за запазване на състоянието и платежоспособността на гражданите.

Отливът на богатство не само беше поставен извън закона, но и се оказа уязвим на измамни схеми и скъп като финансова услуга. И тук е ролята на финтех – да се гарантира благосъстоянието и да предпази богатствата на потенциалните клиенти, въпреки турбулентността на макроикономиката на държави и дори икономически съюзи. Ако технологичните компании успеят с тази задача, положителните ефекти ще са не просто налични на клиентите, те ще имат множество индиректни приложения като балансиране на държавните харчове и дисциплиниране на администрациите по отношение на популистки програми.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s